20 mai 2025

Festin cu brânză și vin - Delaco și Crama Corcova Roy & Dâmboviceanu

Degustare cu dichis la o nouă ediție de Brânzeturi cum se cuVin, unde am bifat toate ingredientele unei seri reușite: vinuri oltenești admirabile de la Crama Corcova Roy & Dâmboviceanu, sorbite cu nesaț, gustoasele brânzeturi de la Delaco, nelipsita coloană vertebrală a fiecărei degustări, și prieteni de jur împrejurul mesei. Și iară zic că trebuie să fi făcut ceva bine într-o viață anterioară, că prea fac ce fac în cea de acum și mă găsesc exact unde îmi place cel mai tare - printre oameni dragi alături de care am gustat și am degustat, am povestit și am ascultat și am înțeles (încă o dată) că vinul bun cere companie bună. Și invers. (Ceea ce, desigur, vă doresc și vouă!) Ce-am gustat, degustat și povestit aflați continuând să citiți acest articol!

Ediția de Brânzeturi cum se cuVin de care vă povestesc, cea cu numărul #67 (și #37 pentru mine), a avut loc în atmosfera relaxată și prietenoasă de la restaurantul 12 Doișpe, în compania colegilor bloggeri, a poveștilor spumoase și a paharelor ridicate cu bucurie. Evenimentul a fost organizat, ca de fiecare dată, de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazdă ne-a fost colegul nostru Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat formatul și brânzeturile de la Delaco cu seriozitatea unui degustător autorizat și umorul oltenesc caracteristic.

Povestea vinurilor a fost spusă cu eleganță și pasiune de nimeni altul decât Șerban Dâmboviceanu, coproprietarul Cramei Corcova, care a știut – ca de fiecare dată – cum să ne captiveze cu vinuri bune, dar și cu file de istorie, note literare și povești aristocrate. Ca și la prima întâlnire din 2016, când am făcut cunoștință cu crama Corcova, Șerban ne-a purtat într-o călătorie din trecutul îndepărtat al podgoriei din Mehedinți (atestată încă de pe vremea lui Mihai Viteazul, când acesta era Bănișor de Strehaia) și perioada de maximă elevare (în proprietatea prinților Bibescu, timp în care Anton Bibescu – diplomat rafinat, prieten cu Marcel Proust și Mihail Sebastian – a transformat moșia într-un epicentru cultural) până în perioada comunistă (când podgoria a fost preluată de stat). 

La vremuri noi, oameni noi - Michel Roy și Șerban Dâmboviceanu, care, începând cu 2005, au adus un suflu nou tradiției seculare. Crama a renăscut din ruine, fiind complet renovată și modernizată, iar 55 de hectare de vie au fost replantate, fiind primii pași spre o poveste actuală de succes ce îmbină trecutul aristocrat cu tehnologia modernă.

(Ca bonus savuros, Șerban ne-a surprins pe toți – inclusiv pe prietena noastră Magda Filary, lector la Centrul de Limba și Cultură Polonă al Universității din Craiova, și câțiva dintre actualii și foștii ei cursanți, printre care mă număr și eu – vorbind într-o polonă impecabilă. Nimic nu poate să anime și să aducă valuri de entuziasm la o degustare mai mult decât vinurile bune și surprizele frumoase!)

Și, dacă am menționat vinurile bune, și acum, ca și în toate dățile în care am mai avut prilejul să le degust, de la albele proaspete și delicate până la roșiile pline de caracter, vinurile Corcova au știut să-și păstreze stilul, fără să epateze. Le-am simțit rafinamentul în fiecare asociere de la degustare și, trebuie să recunosc, mi-a fost greu să aleg un favorit. Dar iată cu ce m-am "luptat" la degustare și între ce a trebuit să optez:

Asocierile serii:

1. Sauvignon Blanc + Camembert Delaco

Am început cu un Sauvignon Blanc sec, fresh și vioi, fără baric, cu o aciditate plăcută și note proaspete de soc. Camembertul cremos de la Delaco a venit ca o completare firească pentru a crea o asociere reușită, în stil clasic franțuzesc, dar cu vibe oltenesc.

2. Lady Asquith Chardonnay + Havarti Castello

După primele guri mi-a fost clar, asocierea mea preferată a avut-o în prim plan pe Lady Asquith, al cărei nume a fost dat unui vin cu alură nobilă: un Chardonnay elegant, complex și bine echilibrat, cu un mic adaos seducător (sub 15%) de Viognier floral. Maturat 6 luni la baric și apoi la sticlă pentru o adiere subtilă de fumé, vinul a integrat aproape poetic dulceața untoasă, catifelată a brânzei Havarti. O conversație șoptită, o asociere reușită!



3. Éclat Rosé + Cheddar Delaco

La mijlocul degustării, rosé-ul serii și cheddarul Delaco au format un duo modern, plin de culoare și personalitate, perfect pentru o seară de (aproape) vară.


4. Cabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco

O asociere robustă, pe care am preferat-o la multe degustări, s-a dovedit excepțională și acum: un cupaj clasic, sec, cu taninuri domolite frumos de o Grana Padano crocantă, ca un contrapunct ideal.


5. Boheme Syrah & Merlot + Roquefort Ile de France

Am încheiat seara cu un vin intens și bogat în pahare și un Roquefort înțepător în furculițe. O combinație fascinantă între doi artiști plini de personalitate care învață să lucreze împreună de dragul publicului!

Am completat aromele și poveștile, ca de obicei, cu un preparat de sezon din meniul 12Doișpe: pui cu humus (cu tot felul de alte bunătăți, din care cred că am ghicit capere, edamame, semințe de rodie), servit cu o salată fresh cu roșii cherry și un pesto de leurdă care mi-a reamintit că primăvara e încă în vigoare. 

Pentru echilibru – și bineînțeles, hidratare – am avut alături apa de masă Dolce Vita, care ne-a menținut proaspeți și responsabili de la primul până la ultimul pahar (și de apă, dar și de vin).

Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu