16 ianuarie 2013

Pope Joan (2009)

Pope Joan (nume original: Die Päpstin) este ecranizarea cărții cu același nume scrisă în 1996 de autoarea americană Donna Woolfolk Cross, ce se bazează pe legenda papesei Ioana (Johanna), singura femeie care a ocupat vreodată scaunul papal. Filmul merge pe urmele protagonistei (interpretată de Johanna Wokalek), de-a lungul secolului al IX-lea, din locurile natale din Olanda de astăzi până în Germania și apoi în Italia, la Roma.

Născută într-un sat mic, dintr-o mamă saxonă și un tată violent, în ciuda faptului că era preot catolic, Johanna a avut o copilărie dificilă, trebuind să își adape setea de cunoaștere pe ascuns (la acea dată femeilor fiindu-le interzis să primească educație). Dovedind o minte ageră, Johanna îl impresionează pe învățatul grec Asclepius, care o învață greacă și latină și îi dă să citească diverse cărți de filosofie clasică fără știrea tatălui ei. La recomandarea acestuia, Johanna este chemată la Școala din Dorstadt, unde ajunge în urma unui concurs de împrejurări și fratele ei, Johan. Aici, tânăra se împrietenește cu cavalerul Gerold (interpretat de David Wenham - știți voi, Faramir din Stăpânul Inelelor), de care se și îndrăgostește. 
După ce Gerold pleacă la război, soția acestuia încearcă să o mărite pe Johanna cu forța, dar, în timpul ceremoniei, atacatorii vikingi intră în biserică și omoară aproape toți participanții la nuntă (inclusiv pe fratele Johannei, pe soția lui Gerold și pe cele două fetițe ale acestuia). Johanna supraviețuiește și decide să se deghizeze în băiat și să îi ia locul fratelui ei la Mânăstirea Fulda (Germania). Aici capătă cunoștințe avansate în domeniul medicinei, devine preot și începe să capete popularitate după ce tratează cu succes o femeie despre care se credea că ar fi avut ciumă. Aproape să fie descoperită, Johanna fuge de la mânăstire și ia calea Romei. 
Sursă foto: cinemagia.ro
Faima ei o precede și repede ajunge să fie chemată să îl vindece pe Papa Sergius (interpretat de John Goodman), care suferea de gută. În ciuda unor conspirații politice la nivel înalt, Johanna devine mâna dreaptă a papei, pe care îl ajută să ia o serie de măsuri înțelepte. Cei doi împiedică cucerirea Romei de către Lothar, care vine însoțit de o armată de adunătură. Johanna îl recunoaște alături de Lothar pe Gerold, pentru care încă mai are sentimente. Moartea (nenaturală) a papei Sergius o face pe Johanna să accepte rugămintea lui Gerold de a se întoarce împreună în Dorstadt, dar planurile le sunt date peste cap odată cu alegerea Johannei ca papă. Gerold rămâne alături de ea ca șef al gărzii papale, cei doi trăindu-și pe ascuns povestea de dragoste. Ca papă, Johanna se bucură de o și mai mare simpatie din partea locuitorilor Romei, în mare parte datorită operei ei sociale și inovațiilor în domeniul sănătății publice. Înrobită de prea-importanta sa menire, Johanna nu fuge de pe scaunul papal nici după ce află că este însărcinată. Sfârșitul celor doi îndrăgostiți vine odată cu ceremonia de Paște, în care Gerold este asasinat, iar Johanna moare în urma unui avort. Numele ei este apoi șters din istorie...

Ascund epilogul filmului, chiar dacă v-am dezvăluit deja mare parte din conținutul său. Nu aveam cum altfel să compar versiunea stilizată a morții papesei din film cu mai crudul ei sfârșit, așa cum a fost el perpetuat prin legendă. Se spune că, de-a lungul existenței sale deghizată ca bărbat, Ioana a avut mai mulți amanți, rămânând însărcinată în urma unei relații cu șambelanul ei. Ea a născut în timpul unei procesiuni pascale, fiind apoi ucisă cu pietre.
Vă recomand să vedeți filmul Pope Joan, al cărui subiect stârnește curiozitatea și, sper eu, invită la reflecție. Și, dacă aveți timp și o găsiți, să citiți cartea scrisă de Woolfolk Cross, care se depărtează vizibil de film (cel puțin din ce am citit eu pe Wikipedia). O altă lectură interesantă pe care v-o recomand, dacă doriți să aprofundați discuția despre rolul femeii în societate, este piesa Top Girls, scrisă de Caryl Churchill, în care papesa Ioana este, într-un fel postmodern, personaj.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu