17 ianuarie 2013

De vizitat in Muntenegru: Cetinje

Cetinje văzut de pe Muntele Lovcen
După ce ne-am desfătat pe malul Adriaticii, la Budva-Becici, am decis să vizităm și unul dintre locurile încărcate de istorie (atât cât a fost) ale Muntenegrului, și anume fosta capitală regală, Cetinje (pronunțat "țetine"). Oraș mic, cu vreo 9.000 de locuitori, Cetinje păstrează încă unele instituții de stat din Muntenegru care nu au apucat să fie mutate în Podgorica, actuala capitală a țării. Câteva clădiri istorico-religioase impozante, o arhitectură aparte și un centru istoric cochet au fost punctele forte ale vizitei noastre.

Primul contact cu orașul a fost unul senzorial. Diferența de temperatură între Budva, unde puteai sta în tricou, și Cetinje, unde era frig și-n palton, trebuie să fi fost de cel puțin 15 grade. Asta se datora faptului că Cetinje este construit într-o depresiune dominată de impresionantul munte Lovcen (zic impresionant pentru că l-am urcat și coborât și curbe ca acolo n-avem noi nici pe Transalpina, nici pe Transfăgărășan). În plus, orașul era acoperit de zăpadă înghețată bocnă, pe care nici urme nu lăsai.
Zăpadă înghețată
Primul loc pe care l-am vizitat a fost Mânăstirea Cetinje, ce datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Mânăstirea este un simbol al credinței ortodoxe și important loc de pelerinaj, ea adăpostind - se zice - mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezătorul. Tot aici se mai găsesc mormintele unor conducători muntenegreni, un muzeu și diverse opere religioase. Pe mine, una, m-a impresionat mai mult exteriorul decât interiorul, mai ales felul în care mânăstirea se integrează în munte, la poalele Pietrei Vulturului.
Mânăstirea Cetinje
A doua oprire a fost la Palatul Biljarda, construit de conducătorul Petru al II-lea Njegos la mijlocul secolului al XIX-lea. Se spune că acestuia îi plăcea foarte tare jocul de biliard, motiv pentru care și-a construit palatul în forma unei mese de joc și l-a și dotat cu prima masă de biliard din locuința vreunui conducător european. Aici nu am vizitat decât harta în relief a Muntenegrului, realizată la scara 1:10000, situată pe una din lateralele palatului. Harta cuprinde formele de relief și principalele elemente de infrastructură din Muntenegru la data construcției (1916-1917).
Hartă în relief a Muntenegrului
Alte scurte opriri am mai făcut și în fața următoarelor atracții:
Muzeul Regelui Nikolas
Muzeul Regelui Nikolas
Muzeul Național, ce adăpostește secțiile de artă și istorie, este găzduit de fosta clădire a guvernului, considerată a fi fost cea mai mare clădire din țară la momentul construcției (1910). 
Muzeul Național
Ministerul Culturii
Ministerul Culturii
Biserica Cipur
Biserica Cipur
Fosta clădire a Ambasadei Franceze, care acum găzduiește Biblioteca Centrală Națională, se distinge prin fațada decorată cu plăcuțe ceramice policrome, marcă a stilului Art Nouveau.
Ambasada Franceză
Vizita fiind una relativ scurtă, nu am putut vedea chiar tot ceea ce are de oferit Cetinje. O privire aruncată pe această hartă turistică a orașului mă face să vreau să mă întorc ca să explorez în amănunt acest mic, dar frumos oraș muntenegrean. De asemenea, o călătorie vara ar fi mai indicată, căci orașul pare să exceleze la parcuri și spații verzi.

Dacă v-a plăcut acest colț de lume, puteți să vă abonați la postările de pe blog pentru a fi siguri că nu pierdeți următoarele articole despre locuri de vizitat în Muntenegru! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu