25 septembrie 2014

Craiova in culori. In Culorile Mariei!

Astăzi, Maria Tănase împlinește 101 ani. Acum două seri am sărbătorit-o la Craiova, ascultându-i câteva piese în cadrul spectacolului Colors of Maria, al doilea capitol al evenimentului muzical Roots Revival Romania. Un spectacol inedit, magnetic pe alocuri, tulburător în câteva momente, Colors of Maria a fost un tribut adus splendorii Mariei Tănase. Pe scena Naționalului craiovean au urcat 7 artiști din 6 țări diferite ce au combinat jazz-ul cu folk-ul tradițional și improvizația cu folclorul românesc autentic pentru un rezultat neconvențional.

Într-o atmosferă relaxată, dar în fața unei săli pe jumătate goală, cei 7 artiști și-au luat instrumentele sau și-au dres vocea și au început să ne spună povestea muzicii lor. Mehdi ne-a spus povești persane la ney (flaut oriental), Aleix ne-a (în)cântat la lighean (și alte instrumente de percuție, dar ligheanul a fost favoritul meu), Emmanuel m-a hipnotizat cu duduk-ul (fluier de cais) lui vrăjit, Leila ne-a bulversat adânc, aproape visceral, cu sunetele basului ei, iar Mehmet a atins cele mai vibrante corzi ale oud-ului. Armonizați într-un basm fonic oriental, fiecare din cei 5 instrumentiști au scris câte o filă a concertului, chiar dacă individual mi-au părut mai remarcabili decât în ansamblu. Cel mai aproape de sufletul meu au fost, însă, cele două voci feminine, deținute de Maria Casandra Hăuși - voce rezonantă a doinei maramureșene și a cântului arhaic românesc, și Monica Lucia Mădaș - mai jazzy, contribuind mai mult la imprevizibilul sonor al spectacolului. Pe lângă artiștii de pe scenă, sala a fost umplută de culoarea Mariei, cântecele păsării noastre măiastre animând la fiecare refren publicul craiovean.
Prima punere în scenă a adus cu sine și câteva mici desincronizări tehnice și organizatorice, peste care artiștii au trecut, însă, cu o relaxare, naturalețe și spontaneitate care le-au făcut aproape de neluat în seamă. Singurele două jumătăți de regret pe care le am sunt că am participat la prima și nu la una din reprezentațiile finale ale concertului din cadrul turneului prin țară (sunt convinsă că, odată făcut un rodaj al spectacolului, experiența va fi impecabilă) și că nu am putut să stau până la final, pentru a le întoarce artiștilor magia sunetelor prin vraja aplauzelor. Dacă sunteți drăguți să o faceți voi în locul meu, vă las aici programul următoarelor spectacole din cadrul turneului Roots Revival – Colors of Maria:

25 septembrie: Timișoara - Teatrul Național
26 septembrie: Oradea - Casa  Sindicatelor
28 septembrie: Cluj-Napoca - Filarmonica Transilvania
29 septembrie: Sibiu - Casa Sindicatelor
1 octombrie: Brașov - Centrul Reduta
3 octombrie: Iași - Teatrul Luceafărul
4 octombrie: Galați - Casa Studenților
6 octombrie: Constanța - Casa Sindicatelor
11 octombrie: București - Sala Radio
12 octombrie: București - Sala Radio

Până la următoare întâlnire, la mulți ani, Maria! :)

Au mai scris despre Roots Revival – Colors of Maria de la Craiova colegii Sergiu și Daniel.Un comentariu:

  1. gata si eu cu impresiile pe blog; sa stii ca la noi a fost mult mai bine, fara probleme de sunet si se vede ca s-au rodat ca echipa, mi-a placut cand au avut mici momente de solo / duet

    RăspundețiȘtergere