27 septembrie 2021

Festin cu branza si vin - Delaco si Roy & Damboviceanu Corcova (2)

Delaco conjugă brânza precum anotimpul frunza*, iară vinul de Corcova nu e vin, e supernova! După cum v-ați dat seama din titlu și din introducere, toamna ne-a strâns laolaltă pentru o nouă degustare din deja celebra serie "Brânzeturi cum se cuVin". Evenimentul aniversar cu numărul 40 (!) a cerut o sărbătoare pe măsură; și ce mod mai bun de a celebra decât alături de parteneri de tradiție: crama Corcova și Delaco - consecvent alături de noi la toate edițiile! Ce-am degustat, ce-am aflat și cum ne-am bucurat de o nouă aventură culinaro-bahică, aflați în continuare!

* Pe baza unui citat de Gretel Ehrlich – “Frunzele sunt verbe care conjugă anotimpurile.


Ediția #40 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #19 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazda degustării a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco. Ne-am bucurat de toate în atmosfera intimă și primitoare a terasei Restaurantului Oxygen, un etalon al eleganței clasice în ceea ce privește decorul localurilor similare din oraș.

Reprezentant al Cramei Corcova, amfitrion, somelier, profesor, povestitor (și – per total – un tip mișto) a fost Eduard Jakab. Alături de colegul lui Cătălin Balotă, Edi ne-a adus o selecție deosebită de vinuri, unele în primă degustare pentru mine, dar și o stare de bine. Cuvintele i s-au prelins ușor, așa cum a curs și vinul în pahare, evidentele lui cunoștințe tehnice fiind sublim “îndulcite” de povești de pe vase de croazieră și din restaurante cu ștaif. La final am avut senzația că am participat la un masterclass al degustărilor de vinuri.


Și, ca la orice curs, imposibil să nu înveți și ceva nou. Iar Edi a început în forță, cu o explicație logică și plină de sens cu privire la motivele pentru care consumăm vinurile într-o anumită ordine. Cu toții știm că vom începe, la un eveniment, cu degustarea vinurilor albe, vom avansa spre cele roșii și vom absolvi cu vinul desert. Logic, dar și fizico-chimic, există o explicație: vinul alb, mai acid, ne ajută să producem salivă pentru a “sparge” mai ușor mâncarea; taninii din vinul roșu închid papilele gustative, trimițând creierului un mesaj subliminal că masa e gata; iar vinul desert – care anunță că masa e gata – e atât de dulce încât corpul știe că, oricât ne-am mai dori altceva după el, efectiv nu mai are gust.

De asemenea, Eduard ne-a provocat să ne gândim la mâncarea preferată și să ne imaginăm prima gură din acel preparat – perfectă! Următoarele, deși foarte bune, nu se mai ridică la nivelul primei, pentru că ne obișnuim cu gustul. Pentru asta trebuie să bem vin între înghițituri ca să “spălăm” cavitatea bucală de memoria gustului. Astfel, următoarea înghițitură ne va surprinde din nou!

Oh, și am vorbit atâta despre vin fără să-l definim! În accepțiunea lui, vinul este un nou set de condiment sau arome pe care le adăugăm mâncării! Minunat cum totul se întrepătrunde și cum se definește în funcție de cine (sau ce) îi stă alături!

Alt lucru – nu o să îi spun controversat, ci doar prezentat dintr-o perspectivă pe care nu o auzi prea des la astfel de evenimente - pe care ni l-a spus Eduard Jakab a fost că ne recomandă să ne bucurăm de preparatele culinare preferate și de vinurile preferate fără să ne forțăm să ținem cont de pairing-urile clasice, în caz că acestea nu sunt pe gustul nostru. 


Iar ceea ce a urmat a fost o punere în practică a propriului lui sfat! O asociere de 3 gusturi - brânzeturi, vinuri + fructe, nuci sau condimente – unele în completare (dacă aromele din vin lipsesc din celelalte preparate) sau în sinergie (dacă aromele din vin se regăsesc în celelalte preparate):

Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #40

1. Chardonnay + Maasdam + struguri albi

Chardonnay din 2020 nebaricat, proaspăt, plăcut; un vin sec cu o senzație fructată ce păcălește (duce spre demisec). Asociat tradițional, ca vin alb, cu brânzeturi tari sau semitari; s-a juxtapus de această dată unui Maasdam olandez, semitare, cu gust dulceag. Strugurii albi au adus încă un plus de dulceață, dând un aer inventiv asocierii.

2. Rose + British Cheddar  + smochine proaspete

Corcova are tradiție în vinuri rose, lansând acest tip de vin la începutul trend-ului de consum de rose. De obicei, rose-ul lor era vinificat din Cabernet Sauvignon, ulterior fiind cupajat cu alte vinuri roșii (Merlot, Pinot, Fetească Neagră). Surpriza serii: un rose din 2020 cupajat cu... Syrah, cu un gust aparte și o aciditate mai mare! British Cheddar-ul de la Delaco intrat în combinație cu rose-ul s-a potrivit atât la gust – un pic mai gras, dar și mai aromat, cu note de alună -, cât și la culoare. Nota de inovația a fost dată de selecția de smochine proaspete din 3 surse diferite; cele 3 sortimente au diferit atât ca aspect și dimensiune, cât mai ales ca gust!


3. Fetească Neagră + Brie Ile de France + prune uscate

Câștigătorul serii pentru mine – atât ca preferința, cât și mai apoi, la tragerea la sorți – pairing-ul dintre Feteasca Neagră de Corcova, brânza Brie cu mucegai alb și prunele uscate a fost perfect! Uitându-mă acum peste notițele luate la eveniment, aceasta a fost singura asociere la care nu mi-am notat nimic, semn că m-am lăsat furată de arome și de călătoria gustativă în care am pornit.

Feteasca Neagră mi s-a părut un vin vertical, onest, cu arome de fructe roșii coapte seducătoare care s-au confundat cu cele ale prunelor de pe platou! Taninii prietenoși au mângâiat textura moale, mătăsoasă a brânzei Brie – regina brânzeturilor franțuzești! Iar când am gustat în același timp puțină brânză, o prună uscată și o înghițitură de vin, am înțeles ce explica Eduard Jakab la începutul degustării – așa se simte sinergia!

Așadar, fără măcar să caut, am și găsit cuvintele care descriu vinul, brânza și asocierea: vinul a fost seducător, brânza mătăsoasă, iar asocierea sinergetică!

4. Syrah + Camembert Ile de France + piper roz

Syrah sau Shiraz din 2016, baricat în butoaie de 225 litri de stejar românesc și francez, s-a remarcat din senzație de condimente, în special de nucșoară. Piperul roz presărat peste Camembert s-a regăsit în gustul vinului, iar brânza cremoasă și catifelată a fost liantul care le-a îmblânzit.

5. Dessert + Roquefort Ile de France + nucă

Vinul desert este, în general, wow; scuzați-mi lipsa de elocvență! Așa a fost și cel de la Corcova – ca artificiile de la mizeul nopții de Revelion! 117 grame zahăr rezidual din struguri stafidiți cu mucegai nobil poate sună tehnic, dar explică perfect intensitatea aromatică a acestui vin! De altfel, condițiile meteo speciale, foarte greu repetabile, care contribuie la producerea acestui vin nu s-au mai întâlnit în podgorie din 2014, așa că sticlele pe care le-am degustat au fost printre ultimele bijuterii disponibile. Iar dacă vinul desert a fost ca aurul – a și avut culoarea -, Roquefort-ul de la Delaco a fost ca perlele încrustate pe tiară – intensă, puternică și picantă.

Agenda mea abundă de informații despre crama Corcova, despre vinuri și despre pairing-uri potrivite, dar mai păstrăm din mister și pentru un articol viitor. Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!


Sursă foto: Daniel Botea



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu