25 noiembrie 2022

Timian Chalet – colțul de Rai unde stresul are acces interzis

Dacă ar fi să pun un afiș la intrarea pe domeniul Timian Chalet de lângă Miercurea Ciuc (Harghita), aș scrie pe el Stress free zone! Căci e imposibil să nu te conectezi imediat la starea de bine, de relaxare și de frumos din acest colț de Rai pe care familia Becze l-a creat din dorința de a oferi o viață mai bună, mai curată și mai sănătoasă copiilor. Iată, deci, exemplul de bună practică și dovada concretă că e suficientă o scânteie sau o idee ca să schimbi lumea. Bine, și multă, multă muncă, dar, atunci când rezultatul e atât de spectaculos, iar oamenii atât de pozitivi, efortul trece pe plan inferior.

Se zice că nu poți să nu te îndrăgosteşti de un loc dacă auzi un localnic povestindu-l. Așa cum nu poți să nu vrei să (re)vii la Timian Chalet după ce ai auzit povestea locului de la gazde;  după ce te-au răsfățat cu delicii culinare, multe dintre ele folosind ingrediente locale, din fermă proprie; după ce te-ai relaxat în centrul spa, pe sunete tibetane, la un masaj balinez, la saună sau în jacuzzi; după ce ai stat la un pahar de oareşce în jurul focului sau după ce ai explorat înălțimile dimprejur într-un jeep sau la o plimbare de iarnă cu sanie trasă de husky.


Vă invit, deci, să descoperim împreună un spațiu ce combină reușit ruralul autentic și inovația modernă, gastronomia înaltă cu tradiția creșterii animalelor, frumusețea naturii și design-ul estetic, relaxarea într-un centru wellness cu aventura off-road. Eu am trăit această experiență alături de un grup foarte fain de colegi bloggeri, influenceri, jurnaliști și videografi din toată țara, la invitația maestrului de ceremonii Călin Bobora (cu mulțumirile de rigoare).

Începuturile Timian

Cabană superbă de astăzi a fost, la începuturi, saivanul oilor. Greu de crezut atunci când îi privești silueta elegantă, când te uiți la gazonul atent tuns sau la florile ce îl decorează... Și, totuși, nu cu mult timp în urma, pe acel loc se afla un simplu grajd în care dormeau animalele.

Familia Becze a cumpărat terenul din apropierea casei în ideea de a avea un spațiu verde pentru relaxare în natură. 

\
Atunci când au auzit de beneficiile laptelui de capră, au achiziționat și 100 de capre pe care le-au lăsat să pască și să zburde liber pe pășunile de pe domeniu. Sute de tipuri de plante și ierburi au intrat în meniul zilnic al caprinelor, laptele acestora având acel iz specific de natură, de ierburi și, mai presus de toate, de cimbrișor. De la numele latin – Thymus – al acestei plante vine și numele actual al cabanei, dar și al propriului brand de brânzeturi locale - Timian.

Timian Chalet

Ideea de a transforma fostul saivan al animalelor într-o pensiune agroturistică a prins viață cu ajutorul unor fonduri obținute prin AFIR. Acum, Timian Chalet oferă turiștilor interesați de relaxare și reconectare cu natura 10 camere (cu 30 de locuri de cazare) cu personalitate proprie. 

Crâng, Con, Licheni sunt doar câteva din temele naturale care-și găsesc chemarea în camere elegante și primitoare, ce combină luxul modern cu elemente de design rural, cum ar fi bârnele provenite din 6 șuri de 100 de ani dezmembrate și folosite ca decor.


Totul arată ca în viziunea doamnei Becze Máthé Gyöngyvér, care și-a folosit inspirația și propriul gust pentru a da naștere unui spațiu elegant, dar primitor, luxos, dar intim, modern, dar cald. 

Ca în tot ce am experimentat la Timian, echilibrul, autenticul, spiritul local, bunul simț estetic, dragostea de frumos și grija față de detalii se simt oriunde privești. E imposibil să nu observi fiecare colțişor din Timian Chalet, fiecare detaliu, fiecare piesă de decor, fiecare bucățică de ceva mobil sau imobil... Totul este expresia unui bun simț în toate, rod al muncii unei echipe de oameni cu viziune și vis la care vă invit să luați parte.


Timian gastronomic – din fermă în farfurie

Distanța de la fermă la bucătăria Timian e scurtă, iar lipsa unui lung lanț de procesare / distribuție se simte în gustul delicios al bucatelor, expert integrate în rețete proprii, alături de alte ingrediente locale. Efectiv la 100 de metri de cabană poți vizita ferma de caprine și bovine și, imediat lângă, lăptăria unde laptele este manufacturat și transformat în brânzeturi fine.




Bunătățile din ogradă sunt incluse în diverse preparate sau servite ca atare. Gulaș, ciorbă de ied, măduvă, coaste sau fripturi apetisante; camembert pane; brânzeturi, iaurt, unt; cheesecake cu brânzeturi proprii; pate din ficat, cârnați și salam din carne de capră; paste, omleta sau bruschete cu brânzeturile Timian; meniuri întregi cristalizate în jurul ideii de produse locale, majoritatea create cu mâini dibace în propria fermă. 




Până și merele care decorează camerele și holurile tot de pe domeniu sunt culese. 

Superbă auto-sustenabilitate culinară, sănătoasă și delicioasă.

Dacă doriți să gustați și voi din acest festin autentic harghitean, îmi permit să vă fac câteva recomandări din shop-ul Timian: Camembert din lapte de vacă, brânză proaspătă de vacă cu arpagic și usturoi, brânză din 100% lapte de capră, în diverse etape de maturare (4-5 luni sau 2 ani), sau brânza din 50% lapte de capră și 50% lapte de vacă cu pesto din trufe negre. Irezistibile, vă promit!

Relaxare la centrul spa Timian Wellness

Fostul fânar, atins de bagheta fermecată și de forța transformațională a doamnei Becze, este astăzi un impresionant centru spa & wellness dedicat relaxării adulților. 


Stresul rămâne la ușă, iar starea de bine și vibe-ul relaxat te pătrund de îndată ce intri într-una din sălile pentru masaj balinez, fusion sau ayurvedic, în jacuzzi, în saună, în mica salină sau în sala de airyoga. 

Ședințele de sauna seance sau de relaxare pe sunete tibetane sunt adevărate metode de curățare a corpului și a minții, de reconectare cu sinele și relax.

Da, vă rog și mulțumesc!

Activități de petrecere a timpului liber la Timian Chalet

Pasionații de aventuri în aer liber își găsesc super ocupații la Timian, indiferent de anotimp. O drumeție sau o plimbare pe dealurile din jurul cabanei e încântătoare, dar cei care preferă senzațiile mai tari pot încerca un off-road cu jeep-ul prin Munții Harghitei, până la stațiunea Harghita-Băi și mai sus, până la Piatra lui Kossuth. Peisajele sunt de vis!

Iubitorii sporturilor de iarnă au, aici, mai multe pârtii de diverse niveluri unde-și pot etala îndemânarea pe schiuri sau placă, iar cei cu mai puțin spirit de aventură pot opta pentru o plimbare cu sania trasă de husky.




Timian Chalet pune la dispoziție un spațiu pentru foc de tabără, biciclete electrice pentru explorarea împrejurimilor (atenție la urs, suntem la poalele munților, totuși!), barbecue place (cu un meniu special cu miel / ied la clopot) pentru gurmanzi și multe alte opțiuni care plasează oaspetele în centrul unei experiențe de travel & relax multilaterale și multisenzoriale.

Go away, stress, în acest colț de Rai accesul îți e interzis!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu