09 august 2012

Ohrid - mic ghid de calatorie. Partea a V-a: Hotelurile

          A trecut ceva vreme de când am scris ultima dată despre destinația mea preferată din străinătate, Ohrid. Dacă n-ați fost alături de mine la sfârșitul lui 2011, când am scris primele patru părți ale micului ghid de călătorie, vă invit să le citiți și abia apoi să reveniți aici și să aflați mai multe informații despre condițiile și prețurile de la hotelurile pe care le-am încercat în cele patru excursii în Macedonia.
Partea I: Traseul
Partea a II-a: Orașul vechi
Partea a III-a: Lacul
Partea a IV-a: Sfântul Naum
          Ohridul este un oraș turistic, structurat sub forma unui centru istoric, cultural și turistic în jurul lacului și un corp modern care îl înconjoară, intrând din ce în ce mai mult în interiorul continentului. Majoritatea hotelurilor, vilelor, pensiunilor și apartamentelor se găsesc în zona turistică, fiind dispuse pe arce de cerc în jurul lacului Ohrid. Cum este de așteptat, un hotel este cu atât mai căutat cu cât este mai aproape de malul apei. 
Hotelul Royal View****
          Astfel, din zona portului, considerat km 0 al orașului, pornește o rivieră bogată în hoteluri și vile cu vedere spre lac, pe care eu le-aș recomanda ca primă opțiune atunci când vă rezervați vacanța în Ohrid. Preferatul meu din această zonă este hotelul la care am fost cazați de Revelion, Royal View, un hotel de 4 stele care m-a impresionat prin eleganța sa, prin calitatea înaltă a serviciilor și prin facilitățile oferite oaspeților. Hotelul este situat foarte aproape de centrul orașului și oferă o vedere splendidă asupra lacului (numai bună să profiți de ea de pe balcon, dimineața, la cafea). Apartamentul în care am fost cazați era dotat cu televizoare, telefoane, internet wireless gratuit, mini bar, baie proprie cu duș (cu hidromasaj, radio și alte drăcii de butoane pe care le-am apăsat cu entuziasmul unui copil de 5 ani :P). În plus, fiind iarnă, m-a încântat foarte tare sistemul de încălzire prin podea, care era mai mult decât binevenit la picioare după o plimbare de câteva ore prin frig. Personalul a fost mai mult decât politicos, prietenos și săritor să îmi răspundă la toate întrebările (aproape m-am împrietenit pe Facebook cu domnul de la recepție). Mesele au fost foarte bune, serviciul prompt și chelnerii simpatici. Lucru care a contat mult, în special la petrecerea de Revelion, destul de asemănătoare ca stil cu revelioanele de la hotelurile din România, cu mâncare multă, muzică live, dansuri (tot un fel de hore și la ei), tombole și voie bună. Și ne-am simțit atât de bine acolo încât în primăvară, când am revenit la Ohrid, părinții mei au mai trecut o dată pe la hotel ca să bea o cafea cu fiul patronului, cu care se împrieteniseră. Lăsând povestea la o parte, Royal View mi se pare cea mai bună alegere de cazare în Ohrid, atât vara cât și iarna, din perspectiva poziției, a condițiilor, a serviciilor și a prețului. Pentru anul 2012, spre exemplu, un sejur de 7 zile cu mic dejun inclus pornește de la 160 euro / persoană.
          Cum pentru mine, care nu am mașină și nici nu-mi place să mă deplasez altfel decât per pedes în vacanță, apropierea de centru e vitală, a doua mea recomandare este un hotel aflat în rândul 2, adică pe strada paralelă cu Riviera, cam la 150 de metri depărtare de lac și vreo 800 de metri distanță față de centru. Hotelul Diplomat de 3 stele, deși mai modest ca și condiții și facilități, a fost gazda unei șederi plăcute. Noi am ocupat o cameră triplă, simplă, dar confortabilă, cu toate dotările necesare (aer condiționat, televizor) și cu un balcon drăguț. Ca peste tot pe unde am fost în Ohrid, cei de la recepție au fost mai mult decât drăguți și ne-au răspuns prompt la solicitări (au ajutat niște doamne să deschidă o ușă, să deschidă un robinet, dintr-astea - și pe cuvânt de onoare că nu puteam să le deschidem, nu a fost doar un tertip să-l băgăm pe recepționer în camera noastră! :P) și chiar - din propria lor inițiativă - s-au oferit să dea o cameră mai spațioasă unei familii cu copilaș. Restaurantul elegănțel, cu o terasă în aer liber în fața hotelului, numai bună de o bere pe înserat. Ca să mențin unitatea de măsură, un sejur de 7 zile cu mic dejun inclus pornește aici în anul de grație 2012 de la 129 euro / persoană.
Pianul din lobby-ul hotelului Belvedere****
          Pentru a treia recomandare, voi merge puțin mai departe. La vreo 4 km depărate de Ohrid, urmărind linia apei, se întinde Sveti Stefan (Sfântul Ștefan), o așezare despre care încă nu m-am lămurit dacă include și locuințe sau doar un număr mare de hoteluri, înșirate, ca și cele din Ohrid, pe două linii față de lac. Din perspectiva turismului, aceste hoteluri sunt considerate ca făcând parte din oraș, dar nu le recomand decât celor care se duc la Ohrid pentru plajă (căci în orașul propriu zis sunt puține zone cu plajă și nisip) și cu mașina sau cu autocarul (grup organizat) și se pot deplasa ușor de la hotel în centru. Hotelul recomandat aici, Belvedere, este situat în al doilea rând, dar compensează distanța față de lac (cam 100m) cu apropierea de pădure și cu aerul acela specific, proaspăt, de pin. Un hotel de 4 stele, comparabil ca și dotări și eleganță cu Royal View, dar cu un aer și mai rafinat datorită înclinației tânărului patron către muzică, ceea ce a condus la decorarea holurilor și restaurantului hotelului cu piane, contrabasuri și alte asemenea instrumente funcționale, la care, din când în când, câțiva muzicieni încântă oaspeții hotelului. La frumosul hotel Belvedere, un sejur de 7 zile cu mic dejun inclus pornește de la 173 euro / persoană.
          Dacă aveți întrebări sau curiozități, mi-ar face plăcere să le citesc. Și dacă v-a convins Ohrid, spuneți-mi cum pot să vă ajut să ajungeți acolo! :)


10 comentarii:

  1. Foarte interesant si amplu tot ceea ce ai scris despre Ohrid. As vrea sa merg in iulie acolo. Cum este clima?
    Multumesc

    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela, si bine ai venit pe blogul meu. Ma bucur foarte tare ca ai ales Ohrid ca si destinatie; sunt sigura ca o sa-ti placa!
      Si eu am fost in Ohrid in iulie si a fost foarte cald. Atentie la plimbarea prin partea veche a orasului (mai ales ca e vorba si de un urcus), sa ai o palarie sau o sapca si o sticluta cu apa la tine. De asemenea, cand si daca o sa faci plimbarea cu vaporul pana la Sf. Naum si vei sta pe puntea vaporului, atentie la soare si la reflexia lui in apa - sa te dai cu crema de protectie solara, altfel risti sa ajungi ca mine, rosie ca racul. :))
      In rest, daca iubesti soarele si vrei sa profiti de el ca sa faci plaja, poti s-o faci linistita; eu am stat la plaja inclusiv in septembrie...
      Cam atat despre vreme. Daca vrei sa mai afli si altceva sau mai ai nevoie de alte informatii, scrie-mi prin formularul de contact si iti raspund cu placere. :)

      Ștergere
  2. Buna draga mea! Esti o povestitoare uimitoare. Eu si viitorul meu sot ne programam luna de miere in Ohrid. Am primit cateva oferte de la agentii de turism, totusi preturile sunt cu 50-100 de euro mai mari fata preturile pe care ni le-ai spus tu. ce sa inteleg, ca mai trebuie sa caut oferte sau sa ma cazez direct de acolo fara nicio alta agentie de turism la mijloc? Multumesc :) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Delia! Bine ai venit pe blog si...felicitari pentru ce urmeaza! :D
      Preturile din acest articol erau valabile la data publicarii lui (august 2012), deci nu as fi uimita daca au mai crescut. Daca vreti sa mergeti cu autocar/avion, va sfatuiesc sa mergeti pe mana unei agentii de turism de la noi. Daca mergeti cu masina voastra, poti elimina comisioanele agentiilor de turism de la noi apeland la o agentie de acolo. Daca vrei mai multe detalii sau sa-ti recomand persoana mea de contact din Ohrid (de care sunt mai mult decat multumita), trimite-mi un mesaj prin formularul de contact si o sa-ti raspund pe email. :)

      Ștergere
  3. Buna, mi-a placut foarte mult articolul tau, drept pentru care am facut o rezervare la sfarsitul lunii iunie la hotelul "IZGREV HOTEL SPA 5*" , .
    Am citi pe un site http://english.republika.mk/?p=109877 ca acest hotel inca nu este gata construit si as avea nevoie de ajutorul tau, daca poti afla de la persoana ta de contact din Ohrid daca e inca in constructie sau alte detalii pentru ca sunt cam nedumerit. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihai!
      O sa pun o intrebare si revin cu un raspuns cat de curand posibil. Cel mai bine ar fi sa-mi trimiti un mesaj prin formularul de contact de pe blog, ca sa pot sa-ti raspund pe email cand primesc vesti despre hotel.

      Ștergere
    2. Buna,

      Daca ai reusit sa afli ceva despre hotelul Izgrev, te rog sa-mi spui mie, avem rezervare din 17.07.2015 si am vrea sa avem mai multe informatii. Daca poti sa-mi mai spui ceva legat si de preturile meselor, al berii sau alcoolului :) ar fi binevenit.Multumesc. Luciana

      Ștergere
    3. Buna!
      Pentru inceput trebuie sa-mi cer scuze fata de Mihai. Nu am primit niciun raspuns si am uitat sa anunt ca nu am informatii despre hotel.

      Luciana, tie ti-am raspuns pe email de indata ce am primit mesajul prin formularul de contact. In caz ca nu ai primit, copiez aici ce ti-am scris:
      'Buna, Luciana,

      Te ajut cu drag cu ce imi mai aduc aminte legat de preturile din Ohrid, dar te rog sa tii cont ca eu am scris articolele de pe blog in 2011-2012, deci e posibil ca preturile sa mai fi evoluat.
      Moneda locala e dinarul macedonean, cu un curs de aprox 60 dinari la 1 euro.
      Preturile sunt, in general, comparabile cu cele din Romania. Retin ca masa de pranz sau de seara luata la restaurant, cu tot cu aperitive, fel principal si bauturi era, maximal, de 10 euro de persoana, desi de obicei mai ieftina. Ce cumparam de la supermarket era mai ieftin, comparabil cu preturile din tara.
      Intrarile la obiectivele turistice erau modeste, in jur de 100 de dinari / persoana / obiectiv (stiu ca plateam la Catedrala Sf Sofia, parca si la Plaosnik si la fortareata).
      Noi am mers cu vaporul de la Ohrid la Sf. Naum (parca 10 euro). Nu mai retin daca am platit sa vizitam manastirea Sf Naum, dar stiu ca am facut plimbarea cu barcuta pe izvoarele lacului si ca a costat 2 euro / persoana.
      Alte preturi nu-mi amintesc, benzina nu stiu, dar in general am ramas cu impresia de destinatie accesibila dpdv al costurilor. Sper sa nu te fi dezinformat cu ceva si sa ai o vacanta extraordinara! :)

      Dana"

      Despre hotel nu stiu nimic, acum m-am uitat pe Booking am vazut ca e in Struga, dupa manastirea Kalishta, deci cam la 20 km de Ohrid. Informatiile mele sunt despre Ohrid si despre ce poti face acolo si, din pacate, sunt cam prafuite. Poate e timpul sa il mai vizitez o data! :)

      Ștergere
  4. Buna! Parintii mei ar dori sa ajunga pe 21 august pentru 7 nopti la Ohrid la vila Milka. Intrebarea mea este daca exista plaja si unde? Am gasit doar in sud da as dori sa stiu daca este prin apropiera portului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Din cate imi amintesc eu, plaja in Ohrid nu exista (decat o fasie mica si pietroasa undeva pe langa Biserica Sf Ioan Kaneo, parca Potpes ii zice plajei). Locul pt plaja cu nisip e la cativa kilometri de oras, in sud, in Sveti Stefan. Daca parintii tai au masina, cred ca se pot deplasa cu ea pana acolo (sunt vreo 10 minute cu masina).

      Ștergere