Renumită instituție muzicală românească, Filarmonica Oltenia a avut, în ultima perioadă, o fantastică deschidere către publicul larg, dărâmând mitul potrivit căruia muzica clasică se adresează, e accesibilă și poate fi înțeleasă doar de anumite categorii sociale. Această schimbare coincide cu numirea ca director al Filarmonicii a (simpaticu)lui Vlad Drăgulescu, actor și cunoscut (cel puțin de către mine ca și) promotor al teatrului altfel prin intermediul asociației I. S. Drăgulescu și al companiei de teatru Teatrulescu. Ideile noi, proaspete, cu care a venit Vlad și proiectele pe care le-a propus au adus, în fine, numele Filarmonicii pe buzele oamenilor, pe ecranele televizoarelor, în paginile ziarelor, la radio, pe afișe și uite că și pe bloguri.
Nu scriu acest articol în calitate de mare consumatoare sau cunoscătoare de muzică de gen (clasică, simfonică, de cameră, jazz simfonic etc), ci din perspectiva omului care nu poate să nu observe schimbarea adusă de un om tânăr, antreprenor cu o viziune modernă și pe termen lung, pasionat de domeniul cultural-artistic în care se învârte. Nu neg eforturile și realizările echipei Filarmonicii și înainte de venirea lui, doar punctez faptul că erau mai puțin răsunătoare, deci mai puțin vizibile, deci mai puțin accesibile (și nu mă refer aici neapărat la mine, care eram la curent cu activitatea Filarmonicii în mediul online, ci la publicul cu adevărat larg). Pentru cititorii mei care nu sunt din Craiova, mai jos sunt câteva din acțiunile care mi-au atras atenția și pe care nu am cum să nu le aplaud:
- activități pentru copii - Filarmonica merge la școală (Vlad și instrumentiști ai Filarmonicii merg pe la fiecare școală în timpul orelor de muzică, le vorbesc copiilor despre muzică și Filarmonică, le cântă și - genial! - îi lasă pe ei să încerce instrumentele), Vă e teamă de muzica clasică? (concerte educative și lecții în cadrul săptămânii dedicate activităților educative extrașcolare)
Foto via pagina de Facebook Filarmonica Oltenia - Concerte |
- concerte în alte orașe (concert la Târgu Jiu cu ocazia Zilelor Constantin Brâncuși, Recital In Memoriam „Dinu Lipatti" la Tulcea)
- colaborări pe termen lung cu personalități precum violoniștii Alexander Bălănescu și Liviu Prunaru (de la 1 martie solist-concertist al Filarmonicii Oltenia).
Pentru toate acestea îmi scot pălăria în fața echipei și îi doresc lui Vlad ani mulți la cârma Filarmonicii, plini de astfel de proiecte frumoase! :)
Mie mi s-a parut deosebita implicarea in Zilele Constantin Brancusi la Craiova. Spor!
RăspundețiȘtergere