12 decembrie 2023

Degustare de vinuri la Crama Aramic

În cea mai recentă expediție prin țară alături de gașca de bloggeri olteni degrabă degustători de Brânzeturi cum se cuVin, era culmea să invadăm Banatul și, pe durata raidului, să nu "călcăm" și una din cramele locale. Iată cum am ajuns la Crama Aramic, un mic colț de Rai cocoțat pe un deal acoperit de vii ruginii din apropierea Buziașului. Pe lângă degustarea a 5 vinuri, alături de un platou de brânzeturi și mezeluri potrivite, cei de la Aramic ne-au pregătit și-un prânz de însoțire, să pornim acasă cu toate simțurile încântate. Cum a fost întreaga experiență, în rândurile de mai jos!


Când te gândești la crame din județul Timiș, poate că numele Aramic nu e primul care-ți vine-n minte. Poate nu-ți vine-n minte deloc, dar iată de ce e bine să mai citești bloguri! Pe dealurile Silagiului din apropierea Buziașului, familia Crăciunescu, tată (Adam - silvicultor) și fiu (Cosmin – medic stomatolog), duce mai departe o tradiție seculară a culturii viței de vie.

Istoric, terenurile din zonă au aparținut coloniștilor șvabi aduși de Franz Joseph al II-lea de pe Valea Rinului, care cunoșteau îndeletnicirea culturii viței de vie. Odată cu apariția filoxerei, aceștia și-au pierdut ocupația și s-au reorientat spre alte meserii. În 1893, preotul Silaghi din sat a adus butași din Statele Unite și i-a altoit cu Muscat Ottonel și Burgund, reînviind ocupația tradițională.

În anii 2010, familia Crăciunescu a concesionat în această zonă un teren al Agenției Domeniilor Statului, pe care au implementat 3 proiecte de reconversie a viței de vie pe o suprafață de 46 hectare. Prin acestea, ei au replantat în zonă soiuri de struguri albi (Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Chardonnay și Fetească Regală) și de struguri roșii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Burgund & Shiraz).

În inima viei, aceștia au construit ulterior un spațiu modern pentru degustări de vin și evenimente. Aproape prăvălită asupra viei, terasa este locul perfect de unde să admiri priveliștea spectaculoasă. Viile ruginii, în haine de toamnă, ne-au răsfățat cu culorilor lor, în timp ce vinul din pahare ne șoptea povestea creației sale.

În timp ce domnul Crăciunescu ne delecta cu istoria locului și a vinurilor, noi ne-am bucurat de o degustare de vinuri speciale (din care unele și premiate), asociate cu un platou de degustare din brânzeturi și mezeluri selectate. Iată ce s-a aflat pe lista oficială de degustare:

1.         Fetească Albă

2.         Cupaj Alb din Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Fetească Albă

3.         Roze din Pinot Noir

4.         Fetească Neagră

5.         Cupaj Rosu Rezerva din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon


Pe lângă acestea, ca să ne satisfacă toate gusturile și poftele, gazdele ne-au mai răsfățat cu o Fetească Neagră baricată și cu un Merlot.

Cum ora prânzului bătea la ușă, ne-am ospătat cu bucate alese, ce au mers mână-n mână cu vinurile Cramei Aramic. O supă substanțială, o friptură de excepție și un papanaș menit să se asigure că plecăm îndulciți exact cât trebuie au constituit meniul mesei noastre.



N-am plecat cu mâna goală; înainte de a ne lua La revedere de la gazde am trecut pe la magazinul cramei!

Crama Aramic nu doar că ni s-a vârât în preferințe și în suflet, dar ne-a trezit și pofta de explorare! Alături de alte 2 crame situate pe partea opusă a dealului, cum urci dinspre Buziaș, poate constitui o oprire de un inedit Drum al Vinului bănățean. De ținut minte și de (re)vizitat cu altă ocazie!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu