În cea mai recentă expediție prin țară alături de gașca de bloggeri olteni degrabă degustători de Brânzeturi cum se cuVin, era culmea să invadăm Banatul și, pe durata raidului, să nu "călcăm" și una din cramele locale. Iată cum am ajuns la Crama Aramic, un mic colț de Rai cocoțat pe un deal acoperit de vii ruginii din apropierea Buziașului. Pe lângă degustarea a 5 vinuri, alături de un platou de brânzeturi și mezeluri potrivite, cei de la Aramic ne-au pregătit și-un prânz de însoțire, să pornim acasă cu toate simțurile încântate. Cum a fost întreaga experiență, în rândurile de mai jos!
Când te gândești la crame din județul Timiș, poate că numele Aramic nu e
primul care-ți vine-n minte. Poate nu-ți vine-n minte deloc, dar iată de ce e
bine să mai citești bloguri! Pe
dealurile Silagiului din apropierea Buziașului, familia Crăciunescu, tată (Adam
- silvicultor) și fiu (Cosmin – medic stomatolog), duce mai departe o tradiție
seculară a culturii viței de vie.
Istoric, terenurile din zonă au aparținut coloniștilor
șvabi aduși de Franz Joseph al II-lea de pe Valea Rinului, care cunoșteau
îndeletnicirea culturii viței de vie. Odată cu apariția filoxerei, aceștia și-au
pierdut ocupația și s-au reorientat spre alte meserii. În 1893, preotul Silaghi
din sat a adus butași din Statele Unite și i-a altoit cu Muscat Ottonel și
Burgund, reînviind ocupația tradițională.
În anii 2010, familia Crăciunescu a concesionat în
această zonă un teren al Agenției Domeniilor Statului, pe care au implementat 3
proiecte de reconversie a viței de vie pe o suprafață de 46 hectare. Prin
acestea, ei au replantat în zonă soiuri de struguri albi (Sauvignon Blanc, Muscat
Ottonel, Fetească Albă, Chardonnay și Fetească Regală) și de struguri roșii (Cabernet
Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Burgund & Shiraz).
În inima viei, aceștia au construit ulterior un spațiu modern pentru degustări de vin și evenimente. Aproape prăvălită asupra viei, terasa este locul perfect de unde să admiri priveliștea spectaculoasă. Viile ruginii, în haine de toamnă, ne-au răsfățat cu culorilor lor, în timp ce vinul din pahare ne șoptea povestea creației sale.
În timp ce domnul Crăciunescu ne delecta cu
istoria locului și a vinurilor, noi ne-am bucurat de o degustare de vinuri
speciale (din care unele și premiate), asociate cu un platou de degustare din brânzeturi și mezeluri selectate. Iată ce s-a aflat pe lista oficială de degustare:
1. Fetească
Albă
2. Cupaj
Alb din Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Fetească Albă
3. Roze
din Pinot Noir
4. Fetească
Neagră
5. Cupaj
Rosu Rezerva din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon
Pe lângă acestea, ca să ne satisfacă toate gusturile și poftele, gazdele ne-au mai răsfățat cu o Fetească Neagră baricată și cu un Merlot.
Cum ora prânzului bătea la ușă, ne-am ospătat cu
bucate alese, ce au mers mână-n mână cu vinurile Cramei Aramic. O supă substanțială,
o friptură de excepție și un papanaș menit să se asigure că plecăm îndulciți
exact cât trebuie au constituit meniul mesei noastre.
N-am
plecat cu mâna goală; înainte de a ne lua La revedere de la gazde am trecut pe
la magazinul cramei!
Crama Aramic nu doar că ni s-a vârât în preferințe
și în suflet, dar ne-a trezit și pofta de explorare! Alături de alte 2 crame situate
pe partea opusă a dealului, cum urci dinspre Buziaș, poate constitui o oprire de
un inedit Drum al Vinului bănățean. De ținut minte și de (re)vizitat cu altă
ocazie!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu