30 septembrie 2012

Atentie sau politete?

          Vi s-a întâmplat vreodată să ajungeți undeva și să trebuiască să faceți cunoștință cu multe persoane de care nu mai auziserăți până atunci? Adică să rețineți numele a suficient de mulți oameni ca memoria voastră să o ia razna? Mie mi s-a întâmplat să fiu de ambele părți ale baricadei și niciodată nu mi s-a părut rușinos să recunosc că nu am reușit să rețin numele sau să reușesc să le asociez ulterior cu persoana, așa cum nu mi se pare motiv de supărare că cineva nu a reușit să țină minte din prima cum mă cheamă pe mine și pe ceilalți ț oameni de lângă mine. Lucrurile se schimbă, însă, și devin ușor delicate atunci când cineva cu care ai interacționat mai mult și mai pe îndelete insistă în a te numi în alt fel decât te-ai prezentat tu.
          Ca să luăm un exemplu concret, numele meu din buletin, așa cum a fost el lăsat de la mama și tata (și, cred, cu o oareșce contribuție de la mama-nașa) este Alexandra - Daniela Ilie. Dar toată lumea îmi spune Dana. Așa îmi spun și eu, adică să nu crezi că dacă ne întâlnim vreodată și dăm mână, o să înșirui întreaga polologhie. Daniela nu-mi place, parcă e prea formal și neprietenos. Alexandra îmi place, dar nu o să răspund vreodată dacă mă strigi așa. E genul acela de nume care mi-ar fi plăcut dacă m-ar fi strigat lumea pe el de mică, nu să ajung la o vârstă și una lume să mă strige Dana, alta Alexandra, și eu să am probleme de identitate. Deci, ca să fie treaba-treabă: Salut, eu sunt Dana. Dana pe care îl regăsiți în acel danailie2004 cu care mă semnez peste tot prin această mare lume internautică și cu care mă regăsiți pe blog sau pe Twitter, ca să dau două exemple mai elocvente. Cu toate acestea, pe profilurile de Facebook, LinkedIn sau Google-related, mă veți găsi cu numele complet - motiv de confuzie pe care bineînțeles că desigur că îl înțeleg.
          Ceea ce nu înțeleg, însă, este un lucru pe care nu știu dacă să-l cataloghez ca lipsă de atenție sau de politețe (dar oricum ar fi, e oarecum neplăcut). E cel despre care scriam un pic mai sus, și anume legat de oamenii care ți se adresează altfel decât te-ai prezentat tu după ce au petrecut deja o vreme prin preajma-ți. Să dau două exemple:

Why?
1. Te duci la munte cu un grup mai mare de prieteni și prieteni de-ai prietenilor cu care, logic, faci cunoștință la fața locului. La întoarcere, cineva din grup cu care nu avuseseși tangență până atunci te adaugă pe Facebook și îți trimite un mesaj de genul: Alexandra, poți să-mi trimiți și mie pozele de la munte? Bun, înțeleg că n-am vorbit prea multe în vacanță și că poate nu ți s-a întipărit în memorie cum am zis că mă cheamă și cum m-a strigat lumea x zile, dar dacă nu ești sigură sau știi sigur că nu ai reținut, de ce nu mă abordezi evitând să îmi spui pe nume?

2. Trimiți un mail informal unei persoane necunoscute. La finalul textului îi faci vreo urare de zi faină și te semnezi Dana, dar dedesubt apare automat semnătura cu numele complet. Persoana respectivă îți răspunde Salut, Alexandra. Retoric mă întreb cât de greu poate fi să fii atent la un asemenea detaliu...

          Știu că sunteți mulți norocoși care aveți un nume și cu ăla defilați, dar voi cum ați interpreta chestia asta, ca lipsă de atenție sau de politețe?


7 comentarii:

 1. Si eu am o problema cu numele, de multe ori folosesc al doilea nume cand fac comenzi online sau vorbesc la telefon si cateodata imi scapa si folosesc primul nume, din buletin. Nu stiu de ce te deranjeaza pe tine acest lucru pentru ca mi se par toate numele tale ok, frumoase (Daniela,Alexandra, Dana) ?!

  RăspundețiȘtergere
 2. @garetbora Nu ma deranjeaza, e doar o chestiune de preferinta. Eu prefer sa imi spun si sa mi se spuna intr-un fel. :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Lipsa de atentie. Lipsa de politete intervine cand intentionat te striga intr-un anume fel stiind ca nu iti place. Parerea mea..

  RăspundețiȘtergere
 4. @Ionut: Eu zic ca sa ma strige intr-un fel stiind ca nu imi place e mai mult decat lipsa de politete. :D

  RăspundețiȘtergere
 5. Mai Alexa :)
  Nu te-ai gandit ca lor le place mai mult Daniela sau Alexandra, asa ca te apeleaza in viziunea lor cea mai placuta?
  Si eu cred ca este neatentie, nu neaparat lipsa de politete. Spor!

  RăspundețiȘtergere
 6. Uite si continuarea. Ai de la mine o nominalizare Blog & Roll, dar si o leapsa blogosferica.

  Te bagi la leapsa sau la un comentariu?

  RăspundețiȘtergere
 7. Eu am aceeasi problema, indeosebi in mailuri, avand in vedere ca sunt mai speciala si nu ma cheama Georgiana, ci Giorgiana. M-am gandi si eu deseori de ce lumea imi spune "Buna Georgiana", atunci cand eu ma semnez cu "Giorgiana".

  As cataloga asta ca lipsa de atentie - o lipsa de atentie care ma zgarie un pic pe creieri :))

  RăspundețiȘtergere