29 octombrie 2023

Festival de vin Wine Tonic la Craiova

Dacă mă urmăriți pe blog sau în Social Media, n-aveți cum să nu citiți articole sau postări sau să nu vedeți imagini de la muuuultele degustări de vinuri la care am participat. Și, deși fac asta de vreo 7-8 ani deja, iată că la un festival dedicat nu am ajuns până acum. Și subliniez până acum, pentru că lucrurile urmează să se schimbe cât de curând: în weekend-ul 4-5 noiembrie 2023, la Ramada Plaza Craiova se va desfășura Wine Tonic Festival, cel mai mare festival dedicat vinului și altor tonice din Oltenia. La care voi participa și, normal, dacă sunteți iubitori de băuturi premium, vă invit și pe voi să o faceți!


În “cifre”, Wine Tonic Festival înseamnă peste 35 de crame, importatori și producători de băuturi (pun la final lista completă cu participanții) reuniți timp de 2 zile în Sala Constantin Brâncuși de la Hotel Ramada Plaza Craiova. Accesul la acest festival de vin se face pe bază de bilet (35 lei / zi) sau abonament (60 lei / festival) ce pot fi achiziționate online sau direct la fața locului, la intrare, acestea asigurându-ți intrarea în următoarele intervale orare:

Sâmbătă, 4 noiembrie: 12:00 - 20:00

Duminică, 5 noiembrie: 10:00 - 17:00

Pentru mine și pentru orice alt vizitator, cred că participarea la un festival de vin cum este Wine Tonic Festival este o șansă specială:

  • de a avea acces, într-un spațiu și timp concentrate, la multă informație și material practic din domeniul vinurilor și al băuturilor tonice și spirtoase
  • de a interacționa cu specialiști din domeniu
  • de a afla mai multe informații despre crame sau producători
Sursă foto: Ion Mihăescu IM Media imagine & film
  • de a pune întrebări și a-și satisface curiozitatea cu privire la diverse aspecte
  • de a degusta și savura vinurile cramelor expozante sau alte tonice prezentate
Sursă foto: Xaara Novack
  • de a achiziționa băuturile preferate direct de la producători / importatori, la prețuri speciale

Dacă nu sunteți familiarizat cu „procedura”, poate ar fi util să știți că sunt câteva reguli de urmat pentru succesul vizitei și pentru starea voastră de bine în timpul și după festivalul de vin și alte tonice. Le notez pe cele 3 principale:

1. Haosul face rău! Când vine vorba de vinuri, urmați 2 direcții: de la seci la dulci și de la albe la roșii. Dacă vă permite timpul, dedicați o zi pentru vinuri spumante și albe și o zi pentru vinuri rose și roșii. Dacă aveți vreun soi preferat, concentrați-vă pe acela până găsiți producătorul cu vinul perfect!

2. Apa face bine! Vă recomand să beți apă între degustări atât pentru a curăța palatul (gura) și a vă asigura că vinul degustat anterior nu influențează gustul celui pe care îl aveți în pahar, dar și ca să nu vă simțiți afectați a doua zi

3. Mâncarea face bine! În general, vă recomand să nu mergeți la o degustare cu stomacul gol sau să încercați, dacă se poate la fața locului, să asociați băuturile din pahar cu preparate care să le potențeze. Dacă nu sunteți acasă sau la restaurant să puteți comanda preparate mai consistente și trebuie să asociați vinuri cu produse disponibile pe un platou de degustare, iată cele mai potrivite asocieri (din punctul meu de vedere): vinurile albe merg bine cu brânzeturi mai moi, produse din pui / pește slab, legume, crackers; vinurile rose cu brânzeturi semi-tari, produse din pui / pește mai gras sau fructe de mare, fructe, nuci; vinurile roșii cu carne roșie, brânzeturi maturate, fructe de pădure, ciocolată neagră, produse condimentate.

Aș mai pune pe listă evitarea purtării de parfumuri puternice, care distrag atenția de la aromele băuturilor degustate, și, fără jenă, luarea de notițe ca să țineți minte ce impresie v-a lăsat ce vin de la ce cramă. Nu uitați, totuși, că nu e doar despre vinuri, la festival putând să degustați și alte tipuri de băuturi, inclusiv ... ulei de măsline!

Și, dacă nu dau publish articolului în următoarele 5 minute, o să lungesc lista de recomandări până vă plictisesc, așa că propun să trecem la lucruri mai interesante. Spre exemplu, să facem cunoștință - virtuală momentan - cu participanții la Wine Tonic Festival!


Eu am pus link pe numele cramelor sau ale producătorilor la ale căror degustări am participat deja, dar abia aștept să revăd prieteni vechi și să-mi fac prieteni noi:

1000 Chipuri

Alexandrion

Averești

Avincis

Banul Craiovei

Basilescu

Borbone

Budureasca

Casa de Vinuri Cotnari

Catleya

Cepari

Chateau Cristi

Corcova

Cricova

Darabont

DFR

Domeniul Bogdan

Domeniul Drăgași

Dradara

Eliada

Gedis

Gramofon

Jidvei

Liliac

Măgura Zamfirei

Oprișor

Panciu

Peter John

Prodal 94

Purcari

ReWine

RGP

Sarica Niculițel

Strunga

Tepaso

Vinaltus

Vinarte

Vînju Mare

Vitis Metamorfosis

Vlădoi

Wine Point


Ne vedem? 🍷Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu