04 februarie 2013

De vizitat in Muntenegru: Kotor

Cetatea
Fie că îl alegeți ca destinație de sine stătătoare sau dați o fugă până la el atunci când vizitați sudul Croației și al Bosniei și Herțegovinei sau litoralul muntenegrean, Kotor merită cât mai mult din timpul vostru deoarece este unul dintre cele mai frumoase orășele medievale de coastă pe care le-am văzut. Situată în golful (fiordul) cu același nume, la adăpostul înaltului munte Lovcen, stațiunea s-a dezvoltat în jurul portului, al superbului oraș vechi venețian și al cetății care domină orașul mediteranean de pe stânca muntelui.
Casa Venețiană
Fortificat încă de pe vremea lui Iustinian (sec. VI), orașul s-a dezvoltat ca un centru economic, comercial, cultural și militar important al Dalmației. Diversele stăpâniri ale zonei, și în special cea venețiană (sec XV-XVIII) și-au lăsat amprenta asupra Kotorului, în special asupra arhitecturii sale deosebite (vezi Casa Venețiană). Orașul se află la baza muntelui, vegheat de o cetate și înconjurat de ziduri lungi de peste 4 km. Se spune că, pentru a merge din orașul vechi la cetate, trebuie să urci 1260 trepte (din alte surse 1350 trepte, din altele 3000!), dar nu am reușit să le urc nici prima dată când am vizitat orașul, din cauza unei ploi teribile, nici astă-iarnă, din cauză de lipsă de timp.
În interiorul orașului vechi puteți intra prin trei porți și admira obiective precum Turnul cu Ceas din Piața Armelor (la intrare în oraș prin Poarta Mării), Catedrala Sf. Trifon - scaunul episcopului croat catolic de Kotor sau Biserica Sf. Nicolae. Printr-o mică nișă de lângă Mânăstirea Franciscană puteți vedea ruinele Mânăstirii Dominicane, distrusă de un cutremur. Mi-au mai rămas în minte Palatul Drago (acum Institutul Regional pentru Protejarea Monumentelor Culturale) și Palatul Grgurina (acum sediul Muzeului Maritim), dar și case, ferestre și balcoane cu o arhitectură aparte.
Catedrala Sf. Trifon
Turnul cu Ceas
Biserica Sf. Nicolae

Pentru turiști, Kotorul oferă multe magazine cu suveniruri, terase și restaurante accesibile (cu prețuri în euro). În ultimii ani, turismul în această regiune s-a intensificat, ceea ce înseamnă că, dacă în 2009 Kotor încă mai era un orășel intim și liniștit, acum s-a transformat într-un furnicar uman.

Dacă v-a plăcut acest colț de lume, puteți să vă abonați la postările de pe blog pentru a fi siguri că nu pierdeți următoarele articole despre locuri de vizitat în Muntenegru! :)


2 comentarii:

  1. Tot articolul cred ca ar putea fi pus intr-un video de promovare, parca auzeam un ghid turistic vorbind despre Muntenegru, senzatie asta mi-au creat-o cuvintele tale :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, merci, am facut pe ghidul de cateva ori la viata mea, poate de acolo mi-a ramas stilul asta de scris / povestit. :D

      Ștergere