18 ianuarie 2023

Festin cu brânză și vin: brânzeturi poloneze și vinuri Domeniile Sâmburești (2)

Trăiască prietenia între popoare! România și Polonia au o lungă istorie de relații diplomatice bune, iar Craiova a fost, de-a lungul anilor, refugiu și casă pentru mulți polonezi. Și ce mod mai bun de a marca această istorie comună și prietenie decât prin schimburi interculturale? Cu gașca de bloggeri olteni am făcut un astfel de schimb cultural de excepție sâmbătă, 14 ianuarie, când noi am turnat în pahare cultură românească de viță de vie de la Domeniile Sâmburești, iar prietenii noștri de la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză Craiova au pus pe farfurii cultură poloneză de producere a brânzeturilor. Despre ce a fost vorba aflați citind articolul în continuare!

Sursă foto: Daniel Botea



20 decembrie 2022

Festin cu brânză și vin - Delaco și Casa de Vinuri Cotnari

De multe ori, atunci când vorbim despre vinuri, facem referire la amprenta oenologului, la viziunea și mijloacele sale de exprimare a plăcerii prin gust și arome, aciditate și alcool sau tanini. În mod similar, unii artiști își reflectă viziunea despre viață fără pretenție de ștaif, dar cu inocență și pasiune, cu simplitate și franchețe, cu mijloace proprii, individuale și ușor recognoscibile de expresie. Numim acest tip de artă naiv, la fel cum cei de la Casa de Vinuri Cotnari au numit cea mai nouă gamă de vinuri obținute doar din soiuri românești, cu niște etichete superbe, inspirate din estetica și filosofia picturii naive. 

Le-am degustat cu plăcere, mai ales fiind puse în pahare, lângă platouri de brânzeturi de-lins-pe-degete de la Delaco, unele din preferatele mele all-time. Așa cum v-ați prins deja, vorbesc despre o nouă ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin al bloggerilor olteni. Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!




15 decembrie 2022

Cadou perfect pentru Crăciun: Care lapte e mai bun?

Fie că i-ai comandat deja juniorului cadoul de Crăciun sau te pregătești să intri în panica de dinainte de Sărbători, ia în calcul să-i pui în punguță și o carte de citit. Te ajut cu o recomandare 1001% subiectivă: delicioasa carte pentru copii „Care lapte e mai bun?”, scrisă de sora mea din alți părinți, Anda Simion. Pe Anda o știu de ceva ani, îi (re)cunosc condeiul și mă vrăjește cu orice scrie, așa cum sunt convinsă că vă va vrăji pe tine și pe tot neamul tău, căci cartea ei e numai bună pentru mămici, tătici, bunici și alte rude, cu sau fără pici. Continuă să citești, îți zic imediat despre ce e vorba și cum poți să intri în posesie.




27 noiembrie 2022

Festin cu brânză și vin – Delaco și Domeniile Averești

Când aud “ne vedem joi”, unii oameni se gândesc la versurile unei melodii Vama Veche; alții, cum suntem noi, cei din blogosfera oltenească, condiționați fiind deja de știința că joia e zi de degustare, începem să poftim… Iar pohta ce-am pohtit la cea mai recentă ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin a fost o asociere de brânzeturi Delaco și vinuri venite de la mare distanță, de la Domeniile Averești din Podgoria Huși, tocmai din apropiere de granița cu Republica Moldova. Renumita zona viticolă continua să-și respecte blazonul prin vinuri cu prestanță, de care ne-am bucurat într-o seară frumoasă de toamnă târzie. Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!

Foto evenimente: Ion Mihăescu. 


25 noiembrie 2022

Timian Chalet – colțul de Rai unde stresul are acces interzis

Dacă ar fi să pun un afiș la intrarea pe domeniul Timian Chalet de lângă Miercurea Ciuc (Harghita), aș scrie pe el Stress free zone! Căci e imposibil să nu te conectezi imediat la starea de bine, de relaxare și de frumos din acest colț de Rai pe care familia Becze l-a creat din dorința de a oferi o viață mai bună, mai curată și mai sănătoasă copiilor. Iată, deci, exemplul de bună practică și dovada concretă că e suficientă o scânteie sau o idee ca să schimbi lumea. Bine, și multă, multă muncă, dar, atunci când rezultatul e atât de spectaculos, iar oamenii atât de pozitivi, efortul trece pe plan inferior.

Se zice că nu poți să nu te îndrăgosteşti de un loc dacă auzi un localnic povestindu-l. Așa cum nu poți să nu vrei să (re)vii la Timian Chalet după ce ai auzit povestea locului de la gazde;  după ce te-au răsfățat cu delicii culinare, multe dintre ele folosind ingrediente locale, din fermă proprie; după ce te-ai relaxat în centrul spa, pe sunete tibetane, la un masaj balinez, la saună sau în jacuzzi; după ce ai stat la un pahar de oareşce în jurul focului sau după ce ai explorat înălțimile dimprejur într-un jeep sau la o plimbare de iarnă cu sanie trasă de husky.